Att låna pengar

Låna är ett ord vi gärna inte vill förknippas med. Vi lånar gärna ut, men att själva behöva vara dem som står med öppna händer vill vi inte vara.

Ja, det är klar att de flesta av oss ”vanliga” Svensons har lån på både villa, Volovo och vovven. Men det jag vill belysa är att vi i dagens konsumtionssamhälle vill ta lån bara vi går ut på stan och ser en snygg pryl som vi känner att vi verkligen måste ha och behöver! I början av hösten läste jag en artikel om sms-lån och deras höga räntor. Samt att du, även om du har en betalningsanmärkning, kan ta lån. Men då undrar jag följande, och rätta mig gärna om jag har fel i mitt resonemang:

  •  Om du har en betalningsanmärkning, borde du inte lösa detta problem först?
  •  Och, kan ett litet lån på någon tusenplapp lösa det?

Att låna, eller att inte låna?

Jag har vänner som tagit smslån där det verkligen behövdes för att laga en lagning hos tandläkaren exempelvis. Men sedan har jag vänner som tagit lån för att få snabba pengar för att unna sig en weekendresa och hur kan man få dem snabbare än Smspengar? Det är hur enkelt som helst. Och även det är något som oroar mig. Mina vänner har fast jobb men av lathet i slutet av månade tog de fram mobilen och vips så hade dem pengar på kontot. Men hur går det för alla  unga som fastnar i pengaträsket som inte förstå pengars värde och vilka konsekvenser det kan få?

Sms-lån är en fin tanke

Att kunna erbjuda sabba pengar till de som inte har några släktingar att låna av eller någon bank som är villig att betala ut är fint. Det är fint i teorin. Men i praktiken så faller det. Detta då det är för enkelt och för många som hamnar i knipor som man inte vill önska sin värsta fiende. Och vad kan vi göra åt det? Ingenting förutom att lära våra barn och unga vikten av bra ekonomi och de risker som finns. Jag vill kunna låna pengar snabb, men jag vill även att vi ska ha ett fungerande samhälle som inte är ett luftslott.

Scroll to top