Att skämmas över sin ekonomi

I en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv har man skrivit att varannan svensk skäms över sin ekonomi. Hm, det är ju verkligen sorgligt. Tänk att det är nästan hälften av vårat land som känner att de alltså inte har full koll på sina pengar och kanske har de hamnat i trubbel på grund av diverse lån som de inte har betalat tillbaka? Oavsett anledning så är det tråkigt, för ingen ska må dåligt över någonting så världsligt som pengar. Men det är lätt att sitta här och vara klok. Pengar är inte speciellt viktigt för hen som har mycket av det, medan det absolut viktigaste för den som är utan. Och vi lever ju i ett konsumtionssamhälle, där man alltid ska ha det senaste av det senaste. Den senaste smartphone, tv:n, cykeln – ja allt! Man kan inte ha en äldre modell, för då betraktas man som antingen snål eller fattig, och vem vill ha det så? Sen har det ju också blivit lättare att låna pengar också, vilket självklart har gjort att allt fler köper saker de egentligen inte har råd med. I en artikeln skrevs en sak som man reagerar starkt på, och som visar på hur konsumtionssamhället verkligen ser ut – och att vi i Sverige inte mår bra:

Hälften, eller 54 procent, av de tillfrågade svarar att de någon gång skämts över sin privatekonomi. Och det är inte ovanligt att konsumenter handlar något som de egentligen inte har råd med, bara för att må bättre. Hela 42 procent svarar att de shoppat för att få upp humöret, utan att ha råd.

Undersökningen som de pratar om har gjorts för att visa på hur folk känner för sin privatekonomi, det är den undersökningen som artikeln utgår ifrån.
Och det är alltså folk som spenderar sina pengar för att de mår dåligt! Så ska det verkligen inte vara, speciellt inte i ett land som Sverige – där det finns mycket hjälp att få om man bara tar den. Men det är klart, pressen från samhället är stark och det är lätt att falla in i en konsumtion som man kanske egentligen inte ens är intresserad av. Så vad ska man göra åt saken? Det är väldigt svårt att veta, nästan omöjligt att lista ut. Men ett som är säkert är att man måste få folk som lånar pengar att förstå att det är viktigt att betala tillbaka dem. Att man inte bara kan skyffla problemen under mattan och hoppas att de försvinner. Har man otur, och inte tar tag i sina räkningar, så kan man få en betalningsanmärkning – och det går att leva med en betalningsanmärkning, men det kan bli problematiskt. Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare eller har hamnat hos Kronofogden är det bra om du kontaktar en bank som har koll just sådana saker och hjälper dig på bästa sätt.
Scroll to top