Den andra sidan

Den andra sidan, livets slut eller helt enkelt början på något nytt och spännande. För vi vet inte vad det är som kommer hända när vi går bort. Och det tycker jag är fascinerande. Fascinerande och samtidigt det mest jobbiga som går att tänka på. När vi har dessa tankar framstår tankarna om hur stort rymden är som betydligt mindre. Att beställa gravsten är nog en av de mest jobbiga saker jag gjort i mitt liv. Här måste det bli rätt, och här gäller det att visa så stor respekt för den som lämnat livet som möjligt. Gravstenen blir en samlingspunkt för nära och kära.

Alternativa begravningar

När man befinner sig i ett sorgearbete och inte religiöst övertygad så blir det lätt att man tar till Internet som hjälp för att finna de bästa lösningarna på ett så finns slut – och ny början, som möjligt. Jag sprang över en tråd från Sydsvenskan där de talar om alternativa begravningar samt tar upp många bra frågor:

  • Ska en borglig begravning hållas i en kyrka händer det att de tar ut en avgift.
  • Lyssna på de sista önskningarna: finns önskar om ljusa kläder ska det vara ljusa kläder.
  • Begravningar är inte gratis och har man svårt med finansiering kan kommun träda in och hjälpa.
  • Man kan designa sin kista hur man vill.
  • Om askan ska spridas utomhus måste den anhörige vända sig till länsstyrelsen och fråga om lov.
  • Är man inte med i Svenska kyrkan har man rätt till en borgerlig begravning.

Många tankar och många beslut. Det gäller att tänka på den som gått ifrån oss och hur man visar respekt på finaste sätt.

Scroll to top