Förbättra säkerheten i hemmet

Ett hem ska vara en trygg plats dit objudna gäster inte kan komma. Hem och värdesaker måste vara orörda vid hemkomst efter resa. Därför är det bra med en genomgång av vad som kan göras för att förbättra säkerheten i det egna hemmet.

2018 anmäldes motsvarande 82 000 fall av bostadsinbrott, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). För att förebygga inbrott är det viktigt att se över säkerheten i huset. För den som vill se över säkerheten finns det företag som är specialiserade på olika säkerhetslösningar. Prodoor till exempel, som hittas på https://www.prodoor.se/, installerar säkerhetsdörrar och branddörrar i hus och lägenheter i hela Sverige. De vänder sig till villaägare, fastighetsskötare och bostadsrättsföreningar.

  • Inbrottslarm
    Det finns många olika typer av inbrottslarm för att passa husägarnas olika behov.
  • Inbrottslarmet kan vara kopplat direkt ett säkerhetsföretag, som får ett meddelande om pågående inbrott. Det är dock inte alla larmtjänster som erbjuder utryckning.
  • Ljudlösa larm överraskar tjuven för att minska risken att inbrottstjuven flyr från platsen. Det finns även larm som styrs via en app där husägaren får meddelande om att larmet satts igång.
  • Larm med videoövervakning där husägaren kan övervaka huset via en telefon eller surfplatta.

Ett larmsystem med väktaruppkoppling innebär en viss månadsavgift utöver själva startavgiften. Kostnaden för ett hemlarm kan ligga på 3490 kronor i startavgift och 349 kronor i månaden som dyrast eller en startavgift på 375 kronor och på 259 kronor i månaden som billigast, enligt Expressens test av larm från de 7 vanligaste leverantörerna.

Säkerhetsdörrar och säkerhetslås

En säkerhetsdörr byggd för att motstå inbrottsförsök och är ofta även ljudisolerad. Den har oftast en stålkärna medan en vanlig dörr endast är gjord i trä. Den säkerhetsdörr som är standard i lägenheter är byggd för att motstå en kofot. Fönstren är det vanligaste stället som inbrottstjuven tar sig in i huset igenom. Det är även vanligt att tjuven väljer hus baserat på vad som syns i fönstren. Därför är det viktigt att skaffa fönsterlås. Fönsterlås kan monteras på alla modeller av fönster och altandörrar och fungerar som ett vanligt lås, de vanligaste modellerna på fönsterlås är cylinderlås och tillhållarlås. Polisen rekommenderar att alla lås på fönster och altandörrar kontrolleras och byts ut med jämna mellanrum eftersom undermåliga lås ökar risken för inbrott. Fönsterlås kan antingen bytas av husägaren eller med hjälp av en låssmed.

Scroll to top