Låna och spara

Detta ska du tänka på om du vill spara pengar på ett framgångsrikt sätt.

 

Det allra flesta måste då och då låna pengar. Det kan vara för att klara en kärv månad men det kan lika gärna vara för att nå upp till insatsen till en lägenhet som man verkligen vill ha. Det bästa är egentligen om du spar pengar, men hur gör man det på bästa sätt?

 

Börja spara pengar regelbundet med en lagom summa

 

Det gäller att börja långsamt om en får tro denna artikel om sparande i Svenska Dagbladet. Om du i dagsläget inte har ett befintligt sparande är inte rådet att börja sätta in stora belopp varje månad utan att starta med ett lagom månadssparande som fungerar. Du ska kunna leva också. Sedan gäller det att ha översyn, se vad för ränta du får på dina pengar, sätt gärna in pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti.

 

Det är viktigt att den buffert du sparar ska finnas tillgänglig och inte kosta när det du tar ut pengarna – för en oförutsedd utgift till exempel. Det är med andra ord av vikt att ditt sparkonto omfattas av fria uttag. Vissa banker erbjuder en hög sparränta men lägger då i stället på en uttagsavgift, det gör att sparräntan plötsligt blir dyrköpt och i det långa loppet inte värd sin kostnad. Lås gärna pengar du inte behöver men en buffert ska gå att använda när som helst – det är dess syfte, se därför till att ha en större del olåst så du klarar dig om något händer.

 

En ränta på 6,60 procent och obegränsat med fria uttag. Haken? Kontot har ingen insättningsgaranti. Det betyder att alla pengarna kan förloras i händelse av bolagets obestånd. Den risken behöver inte vara obetydlig – Svenska Dagbladet

Scroll to top