Lycklig av ordning och reda

Något som länge sagts är att genier trivs i kaos, men det stämmer inte riktigt. Sanningen är att vi faktiskt trivs och mår bäst i städade och organiserade miljöer, men att hålla ett hem städat dygnet runt är inte det lättaste – men det finns sätt att hålla hemmet städat längre.

Den som inte gillar att städa kan absolut boka städhjälp hos Spodra Lux vid adressen http://spodra.se/, eller så kan du helt enkelt strunta i att städa överhuvudtaget. Det är i alla fall något som Expressen tipsar om. Men det bör understrykas att detta sägs lite halvt på skämt eftersom att man där också föreslår att man ska låta det gå så långt att dina släktingar och vänner anmäler dig till något städnings-program på tv så experter kommer och hjälper dig. Och man tipsar även om att göra sig av med alla saker som inte gör en lycklig, och då inklusive stökiga tonårsbarn eller en gnällig partner. Också detta på skämt såklart. Dock har man en poäng med det andra tipset: att göra sig av med saker som inte gör en lycklig. Det finns nämligen en städ-metod som går ut på just detta och den kallas efter sin skapare för ”KonMari-metoden”.

Så fungerar KonMari-metoden

stampel-perfectI Dagens Nyheter skriver man om den senaste städmetoden som trendat en hel del nu på senaste tiden och denna kallas för KonMari-metoden efter sin skapare: Marie Kondo. Enligt hennes filosofi blir man nämligen lycklig av ordning och reda i sitt hem, och för att uppnå denna inre lycka så ska man göra sig av med alla saker och ting i hemmet som inte ger en känsla av lycka eller glädje. Vad hon menar är därför att man ska plocka fram alla sina saker och känna på dem och sedan samtidigt känna efter vilket känsla sakerna ger en – om man inte känner lycka ska man helt sonika kasta bort prylen utan eftertanke. Och alla hennes tankar finns samlade i boken ”Konsten att städa” som bland annat svenska YLE benat ut de bästa städtipsen från:

  • Skillnad på städning och städning – att städa gör man en gång och då ordentligt genom att ägna sig åt att ge alla sin prylar en plats och gör sig av med onödiga ting, sedan är det vardaglig städning man gör då man håller rent och ställer tillbaka saker och ting på sin plats efter användning.
  • Släng allt som inte ger känsla av lycka/glädje – håll varje sak i din hand och känn vilken känsla du får, glädje? Spara. Ingenting? Släng.
  • Städa efter kategori inte rum – samla ihop liknande saker såsom kläder och sortera enligt spara eller slänga, och börja alltid med den enklaste kategorin och avsluta med den svåraste.
Scroll to top