Prata om pengar är viktigt

När det kommer till att prata om sin ekonomi är det många som tycker att detta känns olustigt och tabu – men sanningen är att man kan rädda sin relation eftersom att just ekonomin är det viktigaste samtalsämnet mellan partners.

ekonomi pengar lån skuld spara spargrisDet här med att skämmas över sin ekonomi eller tycka att pengar är tabu att prata om är något man måste släppa om man går in i en parrelation, speciellt om man ska dela på vissa kostnader. För det är nämligen just när det kommer till ens ekonomiska prioriteringar som det sliter sig mellan kärlekspar. Den ena kanske tycker att man ska satsa på en utomlandsresa medans den andre kanske vill lägga fokus på att betala av billånet – man har olika värderingar helt enkelt och just därför, i kombination med att man är ovan att prata om ekonomi, är det lätt att irritation och konflikter uppstår. Men hur ska man lösa detta?

Var öppen med din ekonomi

Det bästa tipset för att inte bråka om pengar i en kärleksrelation är att vara öppen med sin ekonomi och faktiskt sätta sig ner med sin partner och prata med varandra. När båda parter vet hur den finansiella situationen ser ut är det enklare att undvika konflikter, skriver Helsingborgs Dagblad. Dessutom kan man faktiskt samordna sin ekonomi som så att man betalar gemensamma kostnader genensamt och sedan spenderar separata pengar på separata nöjen, vilket innebär att man har viss delad ekonomi men ändå håller den separat. Ett tips är att öppna ett gemensamt konto som är vigt till att betala räkningar och lägg in så att det kontot kontinuerligt fylls på genom att sätta automatiska överföringar från de personliga lönekontona. Ska man även ut på gemensam resa eller spendera pengar på genensamma nöjen kan det vara en idé att även öppna ett genensamt sparkonto till detta ändamål – men det finns ingen mall för hur en fungerande ekonomi ser ut, dock är den bästa utgångspunkten att börja prata med varandra innan man gör upp hur kostnader och utgifter ska delas.

Scroll to top