Så blir du mer klimatsmart

Funderat över det här med miljö och klimat? Om du vill leva ett klimatsmartare liv finns en hel del saker du kan ändra på i din vardag som kommer ha större inverkan än vad du kanske tror – här är några enkla tips.

Våra driftkostnader i hemmet ökar för var år som går och alltfler tittar mot andra uppvärmningslösningar för att byta ut sina befintliga pannor och element mot till exempel olika luftvärmepumpar och liknande. Men kan du göra mer för miljön och klimatet i hemmet än så, det gäller bara att veta vad det är du ska ändra på och vilka vanor du ska lägga till.

”Res som en tjej, ät som en tonåring och tänk som en förälder.” – läs mer.

Om du vill leva mer klimatsmart i vardagen kan du göra såsom som citatet ovan säger, men vad innebär det egentligen? Enligt Naturskyddsföreningen är det just tjejer som reser mest klimatsmart eftersom kvinnor flyger minst och åker mindre bil än män plus att det är kvinnor som cyklar mest och åker mest kollektiv – och därför ska man resa som en tjej. Likaså när det kommer till kosten så stämmer det att man ska äta som en tonåring. Tonåringar idag är nämligen riktigt duktiga på det här med att inte äta kött och nära var femte tonåring är vegan eller vegetarian. Så hur tänker en förälder och varför ska du tänka så? Jo, föräldern tänker att vi ska lämna efter oss en frisk jord till våra barn att växa upp på, och är därför mer ansvarstagande när det kommer till vilka saker de sparar in på, vilket är allt annat förutom klimatet. Så om du lägger detta tankesätt på minnet så har du kommit en bra bot på vägen, men du ska inte tro att det är allt. Du kan även sola som en tysk och snåla som en smålänning – det betyder kort och gott att du ska använda solceller snarare än el och att du ska dra ner på onödig konsumtion.

Scroll to top