Skydda hemmet från olyckor och inbrott

Om du också har varit med om inbrott i lägenheten eller villan så vet du hur jobbigt och hemskt det är. Har man haft riktigt otur har man inte bara blivit av med pengar, smycken och värdefulla saker – det nästan tråkigaste är att bli av med dator och kamera som innehåller alla minnen och foton. Sådana saker är ovärderliga och går inte att ersätta med några försäkringspengar. Och tyvärr är det oftast först efter en olycka eller ett inbrott som man skaffar till exempel inbrottslarm och annat som förebygger jobbiga situationer.
 

Avskräck med larm

Egentligen borde det vara en allmän regel att alla installerar larm i sina hus. Om inbrottstjuvarna ser att du har larm kommer de definitivt att välja ett larmfritt hem före ditt. Om du inte vet vart du ska vända dig för att få hjälp så finns det företag, som till exempel Larmhem, som erbjuder bra lösningar för att skydda ditt hem. Att ha kameraövervakning är till exempel ett väldigt bra sätt för att kunna sätta dit inbrottstjuvarna i efterhand.

Man ska inte heller glömma att ha larm i husvagnen, husbilen eller båten. Det sker en del inbrott i husvagnar och bilar, speciellt drabbar inbrotten turister som övernattar i sina fordon. Men det händer även ofta att tomma, parkerade husvagnar och husbilar stjäls, och därför bör man ha larm i sina fordon även om de inte innehåller så mycket värdesaker.

Var förberedd om det börjar brinna

Om du inte är hemma och det börjar brinna i ditt hem så är det verkligen fruktansvärt. Speciellt om du bor i lägenhetshus, för det innebär att andra lägenheter riskerar att ta eld också. Men allra farligast är det om du ligger och sover när det börjar brinna, eller om du bara inte märker att det står stora lågor i köket. Köket är nämligen det rum där det är störst risk att en brand tar fart. Hela tiden hör man om bränder på grund av att folk glömmer spisen på, som till exempel i det här fallet som hände för bara några dagar sedan. Som tar var hade de en brandfilt att släcka elden med. Brandfilt är bra och effektivt för mindre bränder, och brandsläckare måste man ha om branden till exempel spritt sig eller har lite större lågor. Det är också jätteviktigt att ha en bra brandvarnare hemma, och regelbundet kontrollera att den fungerar och har batterier.

Om elden är okontrollerbar ska man såklart utrymma hela byggnaden och varna alla i huset. Här är slutligen en film med Arga snickaren som berättar om brandrisker i hemmet:

Scroll to top