Stockholm populärt – trots bostadsbrist

Maktens centrum, vacker kust och Allsång på Skansen. Stockholm har mycket – och nu har staden dessutom blivit utsedd till Europas bästa, enligt en undersökning av The Economist. Det måste ju betyda att Stockholm även är Sveriges bästa stad?

Så står det inledningsvis i en artikel från Aftonbladet, som summerar undersökningen från The Economist – som visar på att Stockholm är en av världens bästa städer. Självklart trevliga nyheter och en får hoppas att Stockholm kommer att fortsätta vara på toppen av listan även i framtiden. Dessvärre är det dock bostadsbrist i Stockholm och därav är det många som önskar bo i Sveriges huvudstad istället får söka sig till andra städer. Om en dock har tur att hitta bostad i Stockholm rekommenderas att man flyttar dit snarast möjligt. Det är verkligen en fantastisk stad som är välkomnande och trevlig och du kan lätt hitta en billig flyttfirma i Stockholm som gör att flytten inte heller blir alltför dyr.

Många bostadslösa

Vad som däremot är dyrt – är notan för de bostadslösa. Förra året kostade de 65 miljoner kronor Stockholm Gröna Lund Tivoli Karusellför Stockholms stad. Kostnaden kommer av att hysa in de som är utan bostad på hotell och vandrarhem, och de senaste åren har de skett en ökning på nästan 20 miljoner kronor. Främst handlar detta om folk som blivit vräkta och inte har någonstans att ta vägen. Då måste staten komma in och hjälpa till, men detta är självklart någonting som kostar. Främst är det i Rinkeby-Kista som det är problem med bostadslösa som behöver hjälp med boende, men problemen finns även över  hela staden. Den som dock säger att det inte finns någon segregation i Stockholm kan se på dessa siffror och erkänna sig besegrad. Där kan vi nämligen se att Skärholmen har behövt hjälpa 59 stycken, Rinkeby 68, Tensta 30 och Farsta 35 – men på Östermalm har endast en person behövt hjälp och på Kungsholmen och Norrmalm är det totalt 6 stycken som ansökt om bostadshjälp. Källa: Socialförvaltningen samt Dagens Nyheter.

 

Scroll to top