Ta hand om bilen i vinter

Oavsett om vintern blir kall och isig eller mild och blöt är det en årstid som utsätter din bil för stora påfrestningar. I den här artikeln kan du läsa om några saker det är extra bra att du har uppsikt över. Särskilt om det är så att du har barnfamilj.

Om du har barnfamilj är det extra angeläget att hålla bilen i gott skick. Inte minst är det en fråga om säkerhet. Bilen ska städas både in- och utvändigt och du behöver hålla koll på glykol, bränslenivåer och mycket annat. Det första, och kanske viktigaste, är dock att du lägger ned lite möda på bildäcken.

Kolla däcken och håll bilen ren

däckVinterdäck är förstås ett måste. Om du ska välja vinterdäck med eller utan dubbar är en fråga om vilken typ av väglag du mestadels kör på. Om bilen till större del körs i stadsmiljö är det bättre med dubbfria däck – se bara till att mönstringsdjupet är minst två millimeter. Det kan också vara en bra idé att kolla däckens fälgar aluminiumfälgar från TSW fälgar är ett bra alternativ. För din bil är vintern tveklöst den mest utmanande årstiden. Snö, is, väggrus, vägsalt och annat smutsar ned bilen ordentligt, och vad som är än värre är att smutsen ofta innehåller ämnen som är frätande. En av de mest effektiva åtgärderna du kan vidta för att skydda din bil är därför att tvätta den oftare på vintern än vad du gör annars.

Håll koll på bilens motor

Det är inte bara bilens yttre som utsätts för större påfrestningar när det blir kallare. Av den anledningen bör du också ta för vana att regelbundet kontrollera mängden glykol i kylarvätskan. Detta kan du enkelt göra på några minuter genom att låna en glykoltestare på en mack. Om nivåerna av glykol är för låga finns det en risk för att bilens kylsystem fryser eller rostar. Ett sista bra knep levereras av Motormännens Riksförbund via Sveriges Radio. När det blir riktigt kallt finns det risk för att bildörrarna fryser fast. Det kan du undvika genom att du sprayar dörrlisterna med silikonspray.

Scroll to top