Vad händer med dina sociala medier när du dör?

En fråga som blivit aktuell i vårt digitaliserade samhälle där alla är uppkopplade på nätet är hur sociala medier ska hanteras efter ett dödsfall. Ska den avlidnes sociala medier finnas kvar eller bör efterlevande ta ett aktivt beslut att stänga ner kanaler? Flera begravningsbyråer erbjuder hjälp och rådgivning kring detta. Det finns även företag som kan hjälpa dig med tillgång och nedstängningen av den avlidnes kanaler.

”Genom att ha kvar kanalerna kan även information att personen dött spridas till bekanta och mer avlägsna vänner. Ytterligare argument för att stänga ned kanalerna är att deras existens å andra sidan kan försvåra sorgearbetet.”

man using Iphone7 Plus with icons of social media on screenEtt argument för att en tid efter dödsfallet behålla den avlidnes kanaler på exempelvis Facebook och Instagram är att de kan fungera som en viktig del i sorgearbetet. Till exempel genom att skriva ett avsked på personens sida efter dennes begravning eller bara kolla gamla uppladdade bilder för att minnas och bearbeta. Genom att ha kvar kanalerna kan även information att personen dött spridas till bekanta och mer avlägsna vänner. Ytterligare argument för att stänga ned kanalerna är att deras existens å andra sidan kan försvåra sorgearbetet. Till exempel genom att det kommer olika notiser från personens konto, exempelvis på Facebook kommer det en notis när någon av dina vänner fyller år eller när ni firar x antal års vänskap på kanalen. Sådant kan bli tuffa påminnelser i vardagen som inte alltid är lätta att orka med som nära anhörig till någon som avlidit.

Behåll tills efter begravningen

Rekommendationen brukar därmed bli att låta behålla kanalerna en tid efter begravningen, men sedan avsluta dem. Då finns de där under den första perioden med den allra djupaste sorgen, samtidigt som också information till andra bekanta om dödsfallet kan spridas. Däremot kommer det inte dyka upp jobbiga notiser och påminnelser flera månader senare som kan vara svårt att tackla när sorgearbetet fortfarande pågår.

Scroll to top